MENU ☰

Educatief pakket 2017: ONTDEK DE KAMPIOENEN VAN HET BOS

Wist je dat er in het bos heel wat kampioenen leven? Ze zijn een kei in het opruimen van afval, blinken uit in samenwerking of zijn meesters in camouflage. Ze scheren de hoogste toppen en halen snelheden waarvan Usain Bolt en Kim Gevaert alleen maar kunnen dromen. Maak samen met je klas kennis met de boskampioenen aan de hand van onze educatieve fiches. Deze zitten tjokvol tips, inspirerende ideeën én… verrassende uitdagingen!

We verdeelden onze kampioenen in een pakket voor 6- tot 9-jarigen en een pakket voor 9- tot 12-jarigen

DOWNLOAD HIER:

Educatief pakket 2016: Olympische Herfstspelen

Zin in een partijtje Bosketbal? Nieuwsgierig naar de regels van het wereldkampioenschap Conker? Nood aan een heuse teambuilding of altijd al eens als een echte tovenaarsleerling Zwerkbal willen spelen? Sluip dicht bij de grond, balanceer boven de bodem, dans met een boom en zoef met een bezem door het luchtruim. Zit jouw klas vol sofasurfers? Maak er echte bosatleten van!

Doe mee met de Olympische Herfstspelen. We schotelen jullie 10 sporttakken voor ter inspiratie. Elke discipline kreeg een heldere fiche met uitleg, timing en (eventueel) het nodige materiaal. Download de fiches hier.

Educatief pakket 2015: Natuurhelden

Op zoek naar merkwaardige bomen

Ook zonder bos kunnen er heel wat bijzondere bomen zijn. Legendes, gekke weetjes of interessante boomgebruiken: onze natuurhelden gidsen je langs tal van Merkwaardige Bomen. Wist je bijvoorbeeld dat de paardenkastanje om de hoek de lievelingsboom is van rondzwervende heksen? Dat je een eik kan genezen met lookpasta? Begint het je nu al te duizelen? Ga je dorst dan lessen bij de berken in de straat. 

Voor zeven veel voorkomende bomen vind je hieronder een fiche met herkenningsprenten en een achterkant boordevol boeiende weetjes!

Download hier de Merkwaardige Bomenfiches. 

Met deze fiches stippel je zelf makkelijk een Merkwaardige Bomenwandeling uit! Op zoek naar inspiratie? Voor enkele steden staat er reeds een uitgewerkte wandeling online. Neem een kijkje op www.routeyou.be en zoek naar Merkwaardige Bomenwandeling. Wie weet staat jouw stad er wel bij?!

Klasopdrachten

Het bos de klas in brengen, dat doe je natuurlijk met het educatieve Week van het Bos pakket! Elke natuurheld heeft voor jouw klas een opdracht in petto.

Na een opwarmertje kan je met Arendsoog op stap. Onderzoek de bomen van kop tot teen en noteer je waarnemen systematisch. De Strateeg leert je heel wat bij over ecosystemen en de voedselkringloop. Samen met Superbrein ontdek je dan weer wat bomen doen voor ons en ons klimaat. Het zijn echte helden! Bomen verdienen dus ook een naambordje: knutsel erop los met Rechterhand.  En als toetje zijn er natuurlijk… enkele lekkere bosrecepten! Superhulp legt je haarfijn uit hoe je het lekkers van het bos omtovert tot een heerlijke hap.

Kies helemaal zelf welke opdrachten je wanneer uitvoert. Ze werden opgesteld vanuit de eindtermen voor wetenschap en techniek. Maar dit zijn natuurlijk niet de enige doelen. Luisteren, spreken, lezen en schrijven, … zelfs wiskunde komt aan bod.

Heel wat extra info, en natuurlijk ook de oplossingen, vind je in de leerkrachtenversie.

DOWNLOAD HIER:

 

‚ÄčEDUCATIEF PAKKET 2014: Wereldoorlog I

Ook vorig jaar ontwikkelde Bos+ samen met het Agentschap voor Natuur en Bos een educatief pakketten omtrent de Groote Oorlog. Download hier het nationale pakket met alle opdrachten en bijlages.

Download hieronder alle materialen - per vak opgedeeld:

1. Vakoverschrijdende opdracht

Herinneringseducatie krijgt een grote meerwaarde als er ook aandacht is voor hoopvolle verhalen. Je vindt hier inspiratie voor een positief symbool. Kies met de hele school voor nooit meer oorlog!
(download hier de opdracht)

2. Aardrijkskunde

Het gebruik van onze open- en groenruimte: ook nu zijn er nog spanningen en conflicten… Leerlingen ondervinden het belang van een Ruimtelijk Structuurplan en denken na over de objectiviteit van informatie.
(download hier de opdracht)

Bijlagen: 
1. Leerlingenbundel
2. Kaarten: omgeving Brussel, Parijs, Berlijn
3. De functies van een bos: artikel over de economische functie, de ecologische functie en de recreatieve functie.
4. De functies van een bos: woordwolk over de economische functie, de ecologische functie en de recreatieve functie.
5. Instrument voor zelfevaluatie door de leerlingen: Rubrics over reflectief schrijvensamenwerken en communiceren en informatie verwerven en verwerken.

3. Aardrijkskunde – Nederlands

Ruimtelijke Ordening is geen saai ver-van-mijn-bed verhaal: Leerlingen leren met zin voor nuance standpunten naar voor brengen.
(download hier de opdracht)

Bijlagen: 
1. De functies van een bos: artikel over de economische functie, de ecologische functie en de recreatieve functie.
2. De functies van een bos: woordwolk over de economische functie, de ecologische functie en de recreatieve functie.
3. Instrument voor zelfevaluatie door de leerlingen: Rubrics over reflectief schrijvensamenwerken en communiceren en informatie verwerven en verwerken.

4. Praktijkopdracht

Vleermuizen houden van holtes in oude bomen, schuren en … bunkers! Helaas zijn er steeds minder geschikte verblijfplaatsen voor deze behendige nachtdieren. Leer eerst en vooral iets bij over onze meest intrigerende zoogdieren en ga daarna aan de slag om een heus vleermuizenhotel te bouwen.
(download hier de opdracht)

Bijlagen: 
1. Bouwplan

5. Engels

Laat je verwonderen door je leerlingen: een laagdrempelige opdracht om met taal en adjectieven om te springen. Een verrassend resultaat gegarandeerd!
(download hier de opdracht)

6. Fysica

Het gevaar van elektriciteit: dankzij een sprekend historisch voorbeeld en een uitdagend filmpje verankeren de leerlingen de leerstof rond elektrische stroomkringen.
(download hier de opdracht)

Bijlagen: 
1. Leerlingenbundel

7. Nederlands

Maak komaf met het stoffig imago van poëzie! Van Van Ostaijen over Fred Eerdekens tot Banksy: een poëtisch beeld brengt heel wat teweeg. Laat leerlingen aan de slag gaan met black-out-poetry: voor één keer is schrijven heel letterlijk schrappen…
(download hier de opdracht)